Agenda


Wij doen mee aan de atelierroute op 24 en 25 september

Onze ateliers zijn open van 11.00 tot 17.00 uur - WELKOM!

Meer info op www.openateliersalmelo.nl

 

 


Zondagmiddag 28 augustus zijn we weer open!

 

Wil je er op zondagmiddag 28-08 even tussenuit?

Kom dan naar de Maandelijkse Open Ateliers Middag in kunststraat de Herengracht te Almelo. Tussen 14u en 17u kun je geheel vrijblijvend een kijkje nemen ‘in de keuken’ van de actieve kunstenaars, die een ruime variëteit aan eigentijdse kunst laten zien in hun werk- en expositieruimte. Sfeermaker Henk Lammers van Cultuur Podium Paco Plumtrek zal op deze middag een aantal liedjes ten gehore brengen.

Zoals gewoonlijk tonen de kunstenaars op deze laatste zondagmiddag van de maand hun nieuwste werk en ‘’work in progress’’, Zij vertellen je graag over hun passie, inspiratiebronnen en over de toepassing van verschillende technieken. Hun werk is ook te koop.                                                                                                               

   

Op nr. 6 en 8  Rob Koenders

Naast zijn doorlopende productie van schilderwerk en tekeningen, toont Rob nieuw werk, gemaakt tijdens zijn vakantie op Terschelling.  In 48 zeewater-aquarellen heeft hij zijn observaties vastgelegd, met zijn herkenbare handschrift ingetekend met eigengemaakte Terschellinger houtskool. Ook portretteerde hij bezoekers van het Oerolfestival in een reeks rake portretten van 4 cm x 3 cm. Wat daar niet ter plekke verkocht werd, is ‘nog’ te zien.

Op nr. 18 en 20 Frieda Waanders 

Frieda Waanders ( beeldhouwer) laat uit marmer en brons grote en kleine beelden ontstaan, uitgewerkt in organische of abstracte vormen. In juni j.l. heeft ze in Italie gewerkt aan een opdracht, in specifiek daar aanwezig marmer. In haar atelier op nr. 18 werkt zij verder aan nieuw werk, o.a. een object in zwart marmer. Daarnaast vind je in haar expositieruimte kleine kunstobjecten, die heel geschikt zijn als cadeautje of relatiegeschenk. 

Op nr. 20  galerie

Is de expositie te bewonderen van Johannes Garst uit Mariënberg, die al 50 jaren schildert en veel exposeerde met surrealistische schilderijen. Met fijne penselen op houten panelen, schept hij zonder vooropgezet plan onbestemde sferen, die hij als geen ander kan treffen. Hij geeft je een inkijkje in een emotionele binnenwereld en de bizarre, ongerijmde buitenwereld. Met de lust en hopeloosheid daar tussenin Johannes zal deze middag zelf aanwezig zijn om toelichting te geven op zijn werk. Zie voor meer info www.surrealism.nl

Opnieuw een bijzondere combinatie met een aantal sculpturen van Frieda.

 

Nr. 22 Marthijn de Rooy 

Marthijn heeft de laatste maanden veel met geprepareerd papier gewerkt, waarop hij snel en schetsmatig werkt. Hij experimenteert met kleur, verf en vorm om geabstraheerde portretten te voorzien van een ziel. Daarnaast combineert Marthijn uiteenlopende restmaterialen met gebruiksvoorwerpen. Met als resultaat unieke Readymades, zoals lampen en bijzettafetjes.  Marthijn vertelt je hier graag meer over. 

 

Nr. 24 

Kunstenaarsduo Floortje van Loon en Dennis Zanoni:  Floortje van Loon werd geboren in Zuid Afrika. Een gecompliceerde entree in de wereld, waarbij ze een forse lichamelijke beperking opliep. Floortje is autodidact. Vastberaden en met eindeloos geduld maakte zichzelf het gebruik van Photoshop eigen, waarna ze zich toelegde op het maken van digitale fotocollages, Floortje is bijzonder kritisch op haar eigen werk. Dit resulteert in zeer fijn uitgewerkte foto’s, fantasiewerelden met een dromerige, sprookjesachtige sfeer. Op 12-9 wordt in de bibliotheek te Almelo een expositie met haar werk geopend.                                                                                       

Dennis Zanoni: werd geboren in Willemstad. Dennis noemt zichzelf een tekennar. Met potlood op papier en zonder vooropgezet plan maakt hij grote, fantasievolle ‘krastekeningen’, waarin hij tevens zijn observaties uit het dagelijks leven verwerkt d.m.v. tekstfragmenten en symbolen. Wat je ziet is spontaan en indrukwekkend, de puurheid van Art Brut kunst. 

Elsa Snijder (schilderijen, fotografie en poëzie)  creëert met haar kleurrijke schilderijen een zomerse sfeer, een mix van expressionistische en impressionistische stijl. Ze geeft zij haar fantasie de vrije loop, waarbij het thema ’landschap en natuur ’. Haar kijk op het leven van alledag ‘ alledaagse schoonheid en kwetsbaarheid ’ weerspiegelt zich in haar gedichten en gefotografeerde installaties met huishoudelijke restmaterialen, Reborn Beauty’s.

 

Last but not least...

Deze middag speelt de akoestische Almelose band Pretty Polly.

De driemansformatie bestaat uit Harry ter Avest

(zang en mondharmonica), Jaap van der Molen (akoestische gitaar) en Onno Verschuur (akoestische basgitaar). Het repertoire bestaat uit een mix van country, blues, gospel en folk.

Ook geopend deze middag:

 

In De Grote Kerk (bij de Herengracht) is tussen 13u en 16u werk te bezichtigen van de Holtense tekenaar en schilder Kees Stoop. 

 

Kunsthal Hof 88: van 13.30u tot 17u. de laatste dag van de Expositie ‘’Schoonheid en vergankelijkheid’’. Een fusion met kunst uit Museum de Fundatie en van de Almelose kunstenares Carla Vons.

 

POP UP Galerie in de Kerkstraat: 

De Stichting Nieuwe Twentse Kunst maakt het mogelijk voor Almelose kunstenaars om in een leeg winkelpand, de‘ Pop Up Galerie’,  te exposeren. Momenteel is er het werk te bezichtigen van Hubert van Mastrigt, Riet Abcouwer en Riet Telgenhof.


31 juli open ateliers Herengracht

Eerstvolgende open atelier middag is op 31 juli van 14.00-17.00 uur.

Laat u verrassen door nieuw werk en werk in uitvoering.
Elsa, Marthijn, Frieda en Rob vertellen graag over hun werkwijze en de gebruikte technieken. Natuurlijk is er ook werk te koop, rechtstreeks uit de ‘keuken’ van de kunstenaars.

 

 

 

In de Herengracht galerie op nr. 20 is vanaf half juli een nieuwe expositie te bewonderen van gastkunstenaar Johannes Garst uit Mariënberg met surrealistische schilderijen.
Inmiddels 50 jaar schilder van het emotionele binnen, bizarre buiten en het ongerijmde en de lust & hopeloosheid daar tussenin…  

www.surrealism.nl

 

Johannes is deze middag ook zelf aanwezig.


Zondagmiddag 29 mei zijn onze ateliers weer open. Tijd: 14.00 - 17.00 uur.


Zondagmiddag 24 april 2022 zijn we er weer.
Van harte welkom tussen 14.00-17.00 uur!  Ook de galerie op nr. 20 is deze middag open.


Voorjaar aan de Herengracht...

Zondag 27 maart 2022 zijn de ateliers weer geopend voor publiek.

Welkom van 14.00-17.00 uur!


De Maandelijkse Open Ateliers aan de Herengracht te Almelo zijn een begrip!

Op iedere laatste zondagmiddag van de maand zijn de ateliers aan de Herengracht geopend voor belangstellenden.
Ook op 31-10 verwelkomen wij het publiek weer tussen 14u en 17u.

 

Dit keer doet Rob niet mee aan de Herengracht maar in de POP-UP galerie in de Kerkstraat 1 naast de fontein, aan de andere kant van 'onze' kerk.

In deze overzichtstoonstelling laat Rob zijn werk zien van afgelopen jaren. Schetsen, tekeningen en schilderijen van groot naar klein en voor elk wat wils. Landschappen, tekeningen vanuitmijnatelierraam,  tekeningen langs het water.

Dit allemaal in zijn herkenbare tekenachtige handschrift met veel gemengde technieken.

Deze overzichtstoonstelling is naast deze openatelierherengrachtdag nog te zien tot en met 5 december donderdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Tevens is hier ook zijn Koenders Kunst Kalender 2021 te bekijken en kunt u donateur worden van Rob.

Foto van Floortje
Foto van Floortje

 

 

In Robs atelier, Herengracht nr.6, presenteert Floortje van Loon als gastkunstenaar haar boeiende, kleurrijke analoge en digitale fotocollages, met een heel eigen karakter. De doorgaande ontwikkeling in haar werk daagt Floortje steeds opnieuw uit om te creëren. Zij toetst haar werk graag aan het publiek.

Meer info op www.floortjes-collage.com

 

 

 

 

Op nr. 18 kun je werk in uitvoering volgen van Frieda Waanders. Zij beeldhouwt grote sculpturen in allerlei steensoorten, zoals marmer, graniet, harsteen en serpentijn. Ze combineert haar beelden ook wel met staal. Daarnaast maakt zij kleine objecten en werkt ze in brons. Ze demonstreert graag hoe ze te werk gaat in haar atelier.

 

In de galerie op nr. 20 toont ze een aantal van haar sculpturen gecombineerd met gastkunst.

"Censuur" John Reinders
"Censuur" John Reinders

 

De gastkunstenaar in deze periode is John Reinders uit Almelo. Zijn tentoongestelde werk bestaat uit o.a. Mini-Art. Kleine kunstwerkjes, kijkkastjes van 23-23 en 2,5 centimeter diep waarin op kleine schaal scenes in een bepaalde sfeer worden neergezet. Deze taferelen zijn soms geïnspireerd op het dagelijkse leven met veel humor en brengen vaak een glimlach op het gezicht van de kijker.

John is zelf deze middag ook aanwezig om over zijn werk te vertellen. Meer informatie over John en zijn werk op www.johnreinders.nl. 

John is zelf aanwezig om toelichting te geven over zijn Mini-Art- objecten. Zie voor meer info: www.Johnreinders.nl

Halloween knutselen
Halloween knutselen

 

Martine Evenhuis van “Kijk en Doe, Creatief Atelier voor jong en oud’.

Is van 14u – 16u op nr. 18. Zij verzorgt een activiteit voor kinderen van alle leeftijden. Voor 5,00 euro kun je bij haar een Halloween-spookhuis of -landschap maken. Materiaal is aanwezig. Zie ook www.kijkdoe.nl
vol = vol

 

Marthijn de Rooy werkt op nr. 22. In expressieve schilderijen verbeeldt hij ‘’de mens en zijn bestaan’’ aan de hand van het thema’s ‘’Individualisering en anonimitieit’’ en ‘’ La condition humaine’’. Ook gebruikt hij onder meer beton en natuurlijke materialen zoals gevonden takken, voor het maken van onder andere design-bijzet-tafeltjes. Hij vertelt je graag meer over zijn inspiratiebronnen en over wat hem bezighoudt.  > lees meer

 

Op nr. 24 toont Elsa Snijder naast kleurrijke schilderijen ook foto’s uit de serie “Reborn beauty’s”.

Bij het fotograferen gebruikt ze allerlei nutteloze materialen en gaat ze op zoek naar kleur, nieuwe vormen en harmonie. Vondsten krijgen weer een plaats in het heden. Dit alles is te zien in haar expositie ‘’ Weefsels in de tijd’’, die bestaat uit de elementen fotografie, schilderijen en poëtische teksten.

Met dit thema sluit ze aan bij de activiteiten van het huidige Twents Textiel Festival.

 

Tevens zijn op deze zondagmiddag geopend:

Henk Lammers, Paco Plumtrek: Grotestraat 47.

Kunsthal Hof 88: Elisabethhof 6,

 Karst Kroeskamp & Winny Lenderink : Grotestraat 151.

 

 


De ateliers aan de Herengracht zijn weer geopend op 18 & 19 september a.s.!

Tijdens het jaarlijkse Open Ateliers weekend in Almelo zijn ook onze ateliers en galerie aan de Herengracht weer geopend!
Van harte welkom tussen 11.00  en 17.00 uur.

Meer informatie over de route en alle deelnemers vind je hier.

Even voorstellen

Na een fijne samenwerking van 3 jaar, heeft Hilly Lucassen helaas afscheid moeten nemen van haar atelier op nr. 18.
Per 1 januari 2021 heeft Marthijn de Rooij zich bij ons aangesloten. Hierbij stellen we hem graag aan u voor:

Marthijn de Rooy is in 2001 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Kampen en behaalde in 2003 zijn master in arts. Hij heeft zich tijdens zijn studie gespecialiseerd in multimedia en is een 'pionier' op dat gebied. In zijn video- en geluidsinstallaties maakt hij veel gebruik van de menselijke vorm.
Hij combineert analoge en digitale technieken en onderzoekt de werking van elektronische en software storingen en welke invloed deze imperfecties op een beeld hebben. Zijn werk is te vergelijken met wat later in de kunstgeschiedenis de kunststroming ‘Glitch art’ is geworden. Door het gebruik van figuratieve elementen en het gebruik van analoge en digitale fouten gaat zijn werk een relatie aan met het publiek en biedt het mogelijkheden om je ermee te identificeren. ‘La condition humaine’ is een thema wat vaak voorkomt in zijn werk. Marthijn is gefascineerd door het menselijk lot. In een mensenleven zijn er grote en kleine krachten waar we geen invloed op hebben. Zoals Kahlil Gibran schrijft in ‘de profeet’: “Zoals het leven je laat bloeien, zo snoeit het je ook.” Marthijn maakt kunst vanwege de potentie om zaken bloot te leggen die niet of nauwelijks in taal uit te drukken zijn. Hij maakt video’s en video-installaties vanwege hun vermogen om een gelaagde complexiteit te tonen door middel van geluid, beelden, beweging en poëzie die hij op schilderachtig wijze benaderd. Naast zijn kunstinstallaties vertaald hij zijn gedachten naar tekeningen en schilderijen. Door zijn fascinatie voor de menselijke natuur, zijn liefde voor de structuur van verf, wil hij in zijn composities, door middel van verschillende contrasten en lagen, een eigen visuele taal creëren.

 

We kijken er naar uit onze deuren weer te kunnen openen en gezellige, kunstzinnige activiteiten te organiseren op de laatste zondag van de maand,  in de mooiste kunstenaarsstraat van Almelo. We missen jullie!


In verband met de corona regelgeving gaan wij voorlopig individueel verder.

Wil je langskomen? Dat kan, op afspraak en op verschillende openingstijden (meer info volgt).
De Herengracht galerie is ook tot nadere aankondiging alleen te bezoeken op afspraak: 0629381793.

Voor nu, blijf gezond!


Genieten van zonnige kunst aan de Herengracht op zondag 30 augustus.

 Zondagmiddag 30-08 van 14 u tot 17u bent u weer van harte welkom in de kunstateliers van de Herengracht te Almelo! Traditiegetrouw zijn wij geopend in combinatie met de maandelijkse koopzondag in Almelo. Met inachtneming van de leefregels ter preventie van Corona. 

Tijdens de lockdown hebben we doorgewerkt en de mooie zomer bracht ons nieuwe inspiratie. De resultaten hiervan kunt u bekijken in de ateliers van:

 

Rob Koenders, nr. 6 – 8. Schilderen, fotografie.
Afgelopen maand is Rob Koenders aan het werk

geweest met de schetsen die hij gemaakt heeft in zijn vakantie te ordenen en

uit te werken.

Ook tekeningen van het prachtige uitzicht vanuit

het atelierraam en de spiegeling van het water zijn te bewonderen. Tijdens de

warme dagen heeft Rob ook tekeningen gemaakt van het verkoelende dak van de

bladeren onder de bomen. Ook deze zijn te bekijken.

 

Frieda Waanders, nr. 18. Beeldhouwen.
In het atelier van Frieda is haar werk in uitvoering te volgen. Groot werk in marmer, in begin en eindfase. Afgelopen maand heeft ze ook weer veel nieuwe kleine kunstobjecten gemaakt. Combinaties van ruwe kristallen en bewaarde haksplinters van beeldhouwsteen gecombineerd met gepolijste edelstenen.

 

Galerie Herengracht Almelo, nr. 20  Gastkunst.
Hier toont Annie Kremer haar schilderijen en bijzondere iconen, naast de natuurstenen en bronzen beelden van Frieda.
Verwacht volgende maand: prachtige stillevens van Riet Abcouwer, opnieuw een verrassende expositie met wisselende werken van Frieda.  De galerie is naast deze zondagmiddag iedere woensdag- en vrijdagmiddag geopend van 13.00-15.00 uur. En komende maand natuurlijk ook tijdens de jaarlijkse atelierroute op 19 en 20 september.

 

Hilly Lucassen, nr. 22. Ontwerpen woninginrichting-accessoires.
Hilly is ontwerpster en toont haar nieuwste werk en werk in uitvoering, Hilly maakt van oude materialen en natuur producten voorwerpen, kleding en bijzondere, vaak bruikbare, kunstobjecten.

 

Elsa Snijder, nr. 24. Schilderen, fotografie, poëtische teksten.                                                                                                                 In Elsa’s atelier vindt u haar kleurige schilderijen in vrije stijl, in acrylverf en in gemengde media.                                                 Zij laat zich inspireren door de natuur, door haar fantasie of door een sfeervol hoekje in huis.
Tevens hangen er kunstfoto’s uit de serie “Beauty’s”.  Experimenterend met doorleefde voorwerpen, stoffen en waardeloze materialen, schept ze een nieuwe realiteit. Een fascinerend spel dat leidt tot verrassende foto’s met een twist. Verborgen schoonheid herboren in het licht! 

GEANNULEERD wegens ziekte!
Extra activiteit
:

Demonstratie: betonsnijden, door Rely en Vroukje. De zussen Vroukje en Rely de Jong houden zich al jaren bezig met beeldhouwen in hardsteen en geven daarnaast workshops betonsnijden. Deze middag demonstreren zij hoe je in 1 dag je eigen betonnen beeld maakt.
 

 

Komende maand doen de kunstenaars aan de Herengracht mee aan de jaarlijkse atelierroute Almelo op 19 en 20 september, hierbij vervalt de openstelling op de laatste zondag van september.

 

 

 

Lees meer op www.kunstenaarsalmelo.nl
Ook geopend zijn: Kunsthal Hof88 (Elisabethhof 6) Atelier Orange (Oranjestraat 16)


Zondagmiddag 26 juli

Nadat afgelopen maand de kunstenaars aan de Herengracht weer gestart zijn met de Open ateliers, kan ook deze maand weer genoten worden van kunst, a.s. zondagmiddag 26 juli.

 

Afgelopen tijd is Rob op het prachtige eiland Terschelling geweest. Daar heeft hij schetsen, tekeningen en foto's gemaakt van de prachtige omgeving. Dit nieuwe werk zal te zien zijn alhoewel Rob de schetsen aankomende tijd nog gaat uitwerken. Over hoe dit proces werkt zal Rob het een en ander uitleggen. Afgelopen maand heeft Rob zijn 'leeg staande' atelier uitgeleend aan Jesse en Jacolien dit koppel heeft deze maand gewerkt aan collages en zijn beelden aan t maken geweest wat ze zoal tegenkwamen in t atelier met zeer verrassende resultaten. Ook dit zal deze zondag te zien zijn in en om het Atelier van Rob. Ook zal Jesse Ritmische klanken ter gehore brengen... onder de noemer RanjaMetEenRietje.

Kortom laat u verassen.

Frieda heeft afgelopen maand het beeld afgerond waarmee ze in maart begonnen is. Zowel geïnspireerd door, als gemaakt tijdens de Corona lockdown. Het beeld in diepzwart marmer heeft de titel "Verbonden" gekregen en wordt zondagmiddag voor het eerst tentoongesteld, waarbij Frieda zelf aanwezig is om uitleg te geven over de symboliek, gebruikte techniek en beeldvorming.

Bij Elsa zijn o.a. verstilde foto’s te zien uit de serie “Beauty’s” en schilderijen in multimedia-techniek.

In het atelier van Hilly Lucassen toont Gera Hultink deze keer een aantal van haar werken. Ze is daarbij zelf aanwezig om uitleg te geven.“De zee , het strand, de wind en golven , een onuitputtelijke bron van inspiratie. In deze tentoonstelling laat ik doeken zien van draden uit zee!” Gera Hultink

 

Galerie Herengracht 20: Deze maand is er een nieuwe, bijzondere tentoonstelling te zien van schilderijen, beelden en iconen. De expositie loopt t/m augustus. Gastexposant in de galerie is deze periode Annie Kremer uit Den Ham met schilderijen in gemengde technieken en een bijzonder collectie iconen, gemaakt volgens de 1500 jaar oude Temperatechniek.Recent maakte ze een icoon van Sint Hildegard, inmiddels bekend uit de film van Herman Finkers, “de beentjes van Sint Hildegard”. Uiteraard is deze icoon ook te bewonderen tijdens deze expositie.

Annie geeft deze middag uitleg over deze door haar gebruikte bijzondere methode, techniek en de gebruikte materialen

IKONEN SCHILDEREN OF SCHRIJVEN “Sinds 1990 maak ik al schilderijen met verschillende technieken. De laatste jaren ben ik mij gaan verdiepen in iconen schilderen(schrijven). De temperatechniek is plm. 1500 jaar oud.Ik werk met Tempera, beenderenlijm met krijt en 23,5 karaat bladgoud. Het is een prachtige oude ambacht (monnikenwerk), die voor mij werkt als een oefening in geduld en meditatie” Annie Kremer. >> lees meer

 

Iedereen is deze middag weer van harte welkom in de mooie, Almelose kunststraat!

Ook geopend zijn: Kunsthal Hof88 (Elisabethhof 6) Atelier Orange (Oranjestraat 16)


Het kan weer... genieten van kunst, sfeer en gezellige muziek aan de Herengracht in Almelo op zondagmiddag 28 juni!

Zondagmiddag 28 juni zijn er, sinds de sluiting door

corona in maart, voor het eerst weer open ateliers aan de Herengracht.

Met, als het weer een beetje meewerkt, gezellige muziek van de akoestische Almelose band Pretty Polly.

De driemansformatie bestaat uit Harry ter Avest

(zang en mondharmonica), Jaap van der Molen (akoestische gitaar) en Onno Verschuur (akoestische basgitaar). Het repertoire bestaat uit een mix van country, blues, gospel en folk.

 

 

 

Daarnaast zullen een aantal kunstschilders hun schilderkunst laten zien langs de karakteristieke gracht. Eveneens met droog weer.

 

In de galerie op nr. 20 is gastkunst te bewonderen van Gera Hultink. Gera Hultink toont een ruim aantal van haar bijzondere collages. "De gelaagdheid van het leven boeit mij. De kwetsbaarheid en de kracht van mensen en aarde. Ten dele zichtbaar, zo ook in mijn collages" aldus Gera. Zeker een bezoekje waard! Gera werd winnaar van de Herman Krikhaar prijs in 2019 samen met Maaike Nijhuis.
Deze dag voor het laatst te zien!

 

 In de ateliers is werk in uitvoering te zien, mede ontstaan door corona en alles wat dit teweeg gebracht heeft.

In de 'corona periode' konden niet alle kunstenaars in hun atelier aan t werk. Rob Koenders wel. Op zondag 28 juni is het

atelier van Rob Koenders weer open voor publiek. Ivm vakantie zal Rob zelf niet aanwezig zijn. Maar in zijn atelier Herengracht 6 is Jacolien (JAC) aan t werk met collages en zal t publiek het een en ander uitleggen over haar werkwijze. Ook liggen er mappen met kleiner werk van Rob.

 

Ook Frieda Waanders is in afzondering aan het werk gebleven met o.a. een beeld in zwart marmer, geïnspireerd door de saamhorigheid en verbinding die in de corona periode voelbaar was. Werk in uitvoering dus, maar te zien zondag 28 juni. De kunstenaars aan de Herengracht verwelkomen u graag weer met inachtneming van de RIVM regels, zodat er weer veilig van kunst en muziek genoten kan worden in de mooie kunstenaarsstraat van Almelo.
Tijd: 14.00 - 17.00 uur.


Wegens de uitbraak van het Corona virus zijn er tot nader bericht geen open ateliermiddagen.

Zondagmiddag 23 februari open ateliers, muziek en hakken in marmer.

Persbericht:

Het kunstenaarscollectief van de

Herengracht in Almelo zet aanstaande zondagmiddag van 14.00-17.00 uur hun

atelierdeuren weer open. We stellen de kunstenaars (op volgorde van ateliernr.)

aan u voor:

 

Rob Koenders: Herengracht 6 en 8.

Rob laat zijn laatste schilderijen zien waar hij

de afgelopen maanden aan gewerkt heeft en nog aan werkt. Een serie van 13 stuks. Zijn inspiratie komt van de prachtige omgeving van o.a. de Herengracht,

de Gravenallee, Kolkje en Herengracht (het uitzicht vanuit zijn atelierraam).

Ook deze middag laat Rob de vorderingen zien van

een nieuw project. Een groot panorama schilderij, van 2.50 X 1.20 meter, met hetzelfde

onderwerp. Ook liggen er deze middag mappen met kleiner werk. BV voor een verjaardagscadeau of relatiegeschenk.

Verder zijn er nog enkele plekken vrijgekomen voor schilder en of tekenlessen. Vraag naar de mogelijkheden.

 

Frieda Waanders: Herengracht 18-20

Deze maand in het atelier van Frieda nieuwe beelden in graniet bijna klaar! Daarnaast werk in uitvoering in marmer. Frieda demonstreert graag de door haar gebruiktetechnieken en gebruikte gereedschappen.

Zelf eens ervaren hoe het voelt om in marmer te hakken? Probeer het zondagmiddag uit! Er ligt een groot brok marmer klaar en er mag door bezoekers naar hartenlust in gehakt worden met de aanwezige hamers en beitels. Een leuke kennismaking met harde steen en de gereedschappen daarvoor.

 

Galerie: Herengracht 20

In de galerie van Frieda is deze maand een nieuwe expositie met werk van gastkunstenares Gera Hultink, gecombineerd met beelden van Frieda. Onder andere Frieda’s nieuwste beeld “Female Duality” wordt tentoongesteld. Ook kleiner werk

van haar in brons en edelsteen. Leuk als cadeau of relatiegeschenk.

Daarnaast zijn er prachtige collages te bewonderen van Gera Hultink. Gera won in 2019 de Herman Krikhaar kunstprijs, samen met Maaike Nijhuis. Nu zijn er 12 originele collages van haar te bewonderen in de galerie. Alle tentoongestelde

werken zijn te koop. De expositie loopt t/m maart.

Nieuwe openingstijden: Iedere maandag- en vrijdagmiddag van 13.00 – 15.00 uur (vanaf 1 maart). Laatste zondag van de maand en op afspraak. Zeker de moeite van een bezoekje waard!
Beide kunstenaars zijn deze middag aanwezig om te vertellen over hun werk.

 

Hilly Lucassen: Herengracht nr 22.

Hilly is ontwerpster en toont haar nieuwste werk en werk in uitvoering, Hilly maakt van oude en natuur producten voorwerpen, kleding en bijzondere materialen, bruikbare en objecten

 

Elsa Snijder: Herengracht 24.

Aan Herengracht 24 toont Elsa naast kunstfoto's in combinatie met poëtische teksten, tevens haar nieuwste schilderijen, o.a. in gemengde -media - techniek.'

 

Kortom, zondag tijdens de koopzondag in ieder geval even langs de Herengracht!!

Teuntje Deuntje zorgt deze middag weer voor gezellige muziek en sfeer in de mooie kunstenaarsstraat.

 

Ook geopend deze middag:

“Kunst in de Grote Kerk” tentoonstelling werken uit particulier bezit.

Kunsthal Hof88 (Elisabethhof 6)

Atelier Orange (Oranjestraat 16)

Zondagmiddag 26 januari open ateliers. live muziek en mini-bios!

Zondag 26 januari 2020 zijn de ateliers van de kunstenaars op de Herengracht weer open voor publiek publiek.Van 14.00 uur tot 17.00 uur kan het publiek in gesprek gaan met de kunstenaars die graag vertellen wat ze de afgelopen maand hebben gemaakt en waar ze mee bezig zijn. Dit alles onder de muzikale klanken van de gelegeheidsband Moonshine.

 

Rob Koenders: Herengracht 6 en 8.

Rob laat zijn nieuwste schilderijen zien waar hij momenteel aan werkt, een serie van 13 stuks. Zijn inspiratie komt van de prachtige omgeving van o.a. de Herengracht, de Gravenallee en Huize Almelo.

Frieda Waanders: Herengracht 18 en 20.

In het atelier van Frieda is werk in uitvoering te zien in marmer en graniet. Ze demonstreert graag de gebruikte technieken en gereedschappen. Ook haar nieuwste beeld 'female duality' is te bezichtigen in de galerie.Volgende maand kunt u een fraaie combinatie tegemoet zien van haar werk met de kunstzinnige objecten van Gera Hultink. Een van de Winnaars, samen met Maaike Nijhuis, van de Herman Krikhaarprijs 2019.

Hilly Lucassen:Herengracht nr 22.

Hilly is ontwerpster en toont haar nieuwste werk en werk in uitvoering, HillyMaakt van oude voorwerpen, kleding en bijzondere materialen, bruikbare en draagbare kunstobjecten.

Elsa Snijder:Herengracht nr. 24.

In het atelier van Elsa, zijn zowel schilderijen als kunstfoto's te zien. Tevens toont zij, in verband met de 'Week van de Poëzie', van 30-01 t/m 05-02, in haar Minibioscoop de Ppt-voorstelling 'Poëzie is overal', een vrolijke mix van haar fotografie en gedichten over het leven van alledag, verfraaid met animaties en muziek.Muziek:

 

De gelegenheidsformatie Moonshine komt deze middag spelen. Ook bekend van het Liedjesmakersfestival 2019 in Hoff 88.Met Sanne Schorren en Anna Maneschijn met als extra ondersteuning Tyrel van Eijk. Dit akoestisch trio speelt op Ukelele en gitaar en zal liedjes zingen van bekende 'covers' en eigen nummers.


Geen open ateliers op zondag 29 december!

Op zondag 29 december zijn er geen open ateliers vanwege de jaarwisseling.

Wij gaan in het nieuwe jaar weer fris van start op zondag 26 januari. Meer info volgt!


Ateliers open tijdens de Doelenkerstmarkt op 15 november!

Meer info volgt... De expositie in de Grote Kerk is deze middag niet toegankelijk i.v.m. een concert.


Zondag 24 november open ateliers en live muziek en kunstcadeaus

Op zondagmiddag 24 november, zijn behalve de winkels, ook de ateliers aan de Herengracht weer open!Hier kunt u (opnieuw) kennismaken met de kunst van:

 

Rob Koenders (schilderen/fotografie) Herengracht 6. Deze middag zal Rob zijn nieuwste tekeningen presenteren. Ook ligt de nieuwe Koenders Kunst Kalender 2020 klaar voor verkoop en liggen er mappen met kleiner werk voor een klein budget klaar. Er zijn nog enkele plekken vrij voor teken/schilderlessen. Ga langs en laat u informeren en verrassen.

 

Frieda Waanders (beeldhouwen in natuursteen en brons) Herengracht 18. Hier ziet u verschillend werk in uitvoering in verschillende steensoorten. Frieda vertelt u graag over de gebruikte technieken en haar werkwijze, dat varieert van volledig handmatig tot volledig machinale bewerking met haakse slijper en pneumatische hakhamer.
In de naastgelegen galerie op nr. 20 exposeert ze haar sculpturen in marmer en serpentijn. Alsmede kleiner werk in brons. Ook zijn er weer veel nieuwe objecten met edelsteen te zien en te koop. Ook voor de kleine beurs een uniek en persoonlijk cadeau. Zie ook www.friedawaanders.nl

 

Hilly Lucassen (ontwerpen), Herengracht 22 toont haar nieuwste werk en werk in uitvoering.Hilly restylet oude voorwerpen en kleding en tovert ze om tot kunstobjecten, vaak bruikbaar en draagbaar, maar altijd bijzonder.

 

In het sfeervolle atelier van Elsa Snijder, op nr. 24, kun je snuffelen tussen schilderijen, desgewenst kopen. Tevens toont Elsa kunstfoto's in combinatie met poëzie van eigen hand, onder andere vorm gegeven in verschillende poëtische fotoboeken. Deze zijn heel geschikt als bijzonder cadeautje! Elsa geeft 2 x per maand de cursus 'Vrij Schilderen'/ Schilderen met plezier! Op de donderdagmiddag is nog een enkele plaats vrij. Zie voor meer info www.elsasnijder.com

 

Zondagmiddag speelt Nine Gehring (11 jaar) op haar gitaar. Ze heeft al drie jaar les en ze komt op 24 november een aantal nummers spelen aan de Herengracht.

 

In de galerie op nr. 20 is er gastkunst te zien van Hubert van Mastrigt. De foto’s vormen weer een prachtige combinatie met het werk van Frieda. Zeker de moeite van een bezoek waard. De expositie loopt t/m 20 december. Zie ook www.humas.nl

 

De kunstenaars heten u van harte welkom tussen 14.00 en 17.00 uur!

Kijk voor alle informatie op www.kunstenaarsalmelo.nl

 

Ook geopend deze middag: Kunsthal Hof88, Elisabethhof 6 en Atelier Orange, Oranjestraat 16. In de Grote Kerk is er een nieuwe bijzondere expositie met schilderijen waarop de Grote Kerk staat afgebeeld, uit het depot van het Stadsmuseum, van o.a. Berrie Brugman, Cees van der Aa, Jan Jans, H de Gijs e.v.a. Vanuit de Herengracht loopt u er zo naar toe.


Zondag 27 oktober open ateliers, gastkunst en inspirerende live muziek.

 

Op deze koopzondag, zijn ook de ateliers aan de Herengracht geopend van 14.00 tot 17.00 uur.
* Rob Koenders (nr. 6 en 8) zal op deze middag zijn meest recente tekeningen presenteren die geïnspireerd en gemaakt zijn op het prachtige eiland Terschelling.
Tevens is de presentatie van zijn spiksplinternieuwe Koenders Kunst Kalender 2020. Bestellen en meenemen kan dan op deze zondag. Nieuw dit jaar, u mag zelf de bijdrage voor Januari 2020 gratis komen uitzoeken.

 *  Frieda Waanders (nr. 18 en 20) laat werk in uitvoering zien, waaronder haar nieuwste creatie, waaraan ze in september heeft gewerkt,  in de inspirerende omgeving van de wereldberoemde marmergroeven van Carrara in Italie.

* Bij Hilly Lucassen (nr. 22) is deze middag gastkunstenaar Renate la Faille aanwezig met haar schilderijen.
* Op nr. 24 toont Elsa Snijder schilderijen en een combinatie van gedichten en fotografie. Tevens krijgen vergeten voorwerpen in haar foto’s weer een nieuwe bestemming!

Natuurlijk wordt ook voltooid werk getoond en te koop aangeboden, zoals schilderijen, natuurstenen beelden, brons, gemengde technieken, foto’s en teksten en… leuk voor de decembermaand: kunstzinnige, unieke en betaalbare cadeauartikelen!

Inmiddels zijn ook de schildercursussen aan de Herengracht weer gestart. Meer info bij Rob en bij Elsa.

*  Nieuwe gastkunst in de galerie op nr. 20 van Hubert van Mastrigt uit Almelo met bijzondere fotografie. Hubert is deze middag zelf ook aanwezig om te vertellen over zijn werk.

"Ik ben dagelijks met fotografie bezig en het geeft enorm veel voldoening wanneer een zelf bedacht beeld vorm begint te krijgen. De combinatie van fotografie met digitale technieken biedt veel creatieve mogelijkheden om “eigen” beeld te creëren.”
De foto’s vormen weer een prachtige combinatie met het werk van Frieda. Zeker de moeite van een bezoek waard. De expositie loopt t/m 20 december. 

* Een bijzondere aanvulling deze middag!
Onder de naam DreadVox presenteren Rasta Robert en Paul op de Weegh improvisaties met handpan, theremin en stem op zondag 27 oktober buiten bij de ateliers aan de Herengracht.

 

Robert bespeelt de theremin, een van de weinige instrumenten die tijdens het spelen niet worden aangeraakt. Het geluid is vooral bekend van spookachtige geluiden in griezel- en sciencefiction-films, maar heeft veel meer mogelijkheden dan alleen dat. Deze oersynthesizer werd in 1920 uitgevonden door de Russische wetenschapper Leon Theremin als een van de eerste electronische muziekinstrumenten ter wereld.
Paul speelt op de handpan, een metalen percussie-instrument met een vorm als een UFO, wat verwant is met de steeldrum en met de handen wordt bespeeld in ritmische en melodische patronen.  De meditatieve en dromerige muziek van DreadVox ontstaat in het moment als pure improvisatie recht uit hart en ziel.
Er is ook tussen de uitvoeringen door gelegenheid voor bezoekers om nader kennis te maken met de theremin en misschien zelf eens te proberen er op te spelen.


Zondag 29 september geen open ateliers wegens het Almelose Open Atelier weekend op 21 en 22 september.


25 augustus open ateliers, nieuwe gastkunst en muziek!

 

Op deze zondag komt Teuntje Deuntje muziek maken en de Herengracht en omgeving met ritmische klanken vullen. Voor het bezoekende publiek liggen deze middag verassende instrumenten klaar waarmee u samen met Teuntje Deuntje uw ritme gevoel kunt testen door middel van mee klappen, tikken, rinkelen, fluiten enz. Het belooft een gezellige middag te worden! (foto links Teuntje Deuntje)

Rob Koenders
Herengracht 6
Op deze middag zal Rob zijn meest recente tekeningen presenteren die geïnspireerd en gemaakt zijn op het prachtige eiland Terschelling.
Tevens is de presentatie van zijn spiksplinternieuwe Koenders Kunst Kalender 2020. Bestellen en meenemen kan dan op deze zondag. Nieuw dit jaar, u mag zelf de bijdrage voor Januari 2020 gratis komen uitzoeken

 

Frieda Waanders

Herengracht 18

Hier kunt u de beelden in wording van Frieda volgen. Een gestileerd serpentijnen beeld dat bijna klaar is en een abstract beeld in prachtig zwart met wit geaderd marmer, eveneens in gevorderd stadium. Frieda legt graag de gebruikte technieken en steensoorten uit en demonstreert de gebruikte gereedschappen.

In de naastgelegen galerie kan men een aantal door haar gemaakte natuurstenen sculpturen en bronzen beelden zien.

 

Galerie

Herengracht 20

In de Galerie is deze maand een de gastkunstenares Gerina Zonder.

Gerina is zelf ook aanwezig en laat haar prachtige, bijzondere schilderijen zien en vertelt hierover. Ze vormen een prachtige combinatie met de beelden van Frieda (foto rechts) Alle werken zijn te koop, maar ook leuke kunst-cadeautjes kunt u hier kopen.

Hilly Lucassen
Herengracht 22
In het atelier van Hilly is Gera Hultink te gast.  Ze schrijft zelf over haar werk en inspiratie:
“Wat mij boeit is: de aarde en de kwetsbaarheid en kracht van mensen die daarop leven. Iets van dat alles probeer ik uit te drukken in mijn weefsels, collages en andere technieken”.  
Gera is er deze middag ook om haar werk toe te lichten.
(Foto links  collage van Gera Hultink)

Elsa Snijder
Herengracht 24
In het atelier van Elsa Snijder laat Tineke Hitman het werk van haar cursisten zien.
SCHILDEREN aan de SPAANSE KUST. In het in een natuurreservaat gelegen dorpje Las Negras geeft Tineke Hitman in mei schildercursussen. In een geweldige sfeer en prachtig gelegen aan de zee en de heuvels kun je je schilder/ tekenhart  ophalen. Hierover geeft ze a.s. zondagmiddag in het atelier van Elsa Snijder, informatie. Zie ook www.tinekehitman.nl. (Foto rechts schilderij Tineke Hitman)
In het atelier van Elsa hangen tevens een aantal zomerse gedichten, die je in zomerse sfeer brengen.

Verder kunt u vanuit de Herengracht doorwandelen naar de grote kerk die ook deze middag open is voor publiek en kunt u het bijzondere interieur bekijken van deze kerk. In deze kerk kunt u alleen vandaag nog de prachtige aquarellen van Riet Abcouwer bewonderen.
De Kunstenaars van de Herengracht maken er elke laatste zondag van de maand weer een leerzame en prikkelende open dag van en verwelkomen het publiek dan ook van harte op deze zondag.
Volg alle activiteiten via deze website  en/ of volg (en Like) ze op facebook.

Ook zijn deze middag open de Galerie van Karst Kroeskamp en Winny Lenderink, Oranjestraat 16.
En Kunsthal Hof 88 met het Museum de Fundatie te Gast.

 


28 juli open ateliers, gastkunst en gratis proefles percussie!

Zondag 28 juli zijn onze ateliers op de Herengracht weer open voor publiek, van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Wat kunt u allemaal verwachten op deze middag.

 

Herengracht 24.

Het atelier van Elsa Snijder, In haar atelier brengt ze met een combinatie van schilderijen en poëtische teksten, de kijker alvast een beetje in vakantiesfeer.

 

Herengracht 22,

Hilly Lucassen, zij laat deze middag haar nieuwe ontwikkelingen zien van haar ontwerpen, en waar ze op dit moment mee bezig is.

 

Herengracht 18 en 20.

Het atelier van Frieda Waanders. Zij laat het proces zien van het beeldhouwwerk waar ze op dit moment 'mee aan het hakken' is. Ze vertelt graag meer over dit proces. Daarnaast heeft ze in de Galerie een Gastkunstenares namelijk Gerina Zonder. Gerina is zelf ook aanwezig en laat haar prachtige, bijzondere schilderijen zien en vertelt hierover. Waarbij de combinatie met de beelden en edelsteenobjecten van Frieda een verrassende expositie opleveren.

 

Herengracht 6 en 8.

Atelier van Rob Koenders. Rob laat zijn laatste werk zien, gemaakt en geïnspireerd op en door het eiland Terschelling.

Deze middag is ook gastkunstenaar Dennis Zanoni aanwezig zijn en zal 'live' op zijn eigen wijze tekeningen komen maken en Rob uitdagen ditzelfde te doen, een mooie uitdaging voor allebei.

 

Buiten op de Herengracht wordt dit alles door mooie klanken van percussie muzikanten onder leiding van Paul op de Weegh (percussiepaul) ritmisch opgeluisterd.

U kunt hierbij aanschuiven en zelf mee trommelen. Paul geeft nl deze middag een gratis proefles. Meer info over de lessen kunt u dan zelf ter plekke aan Paul vragen, of kijk op zijn website http://www.paulpercussie.nl

 

Verder kunt u vanuit de Herengracht doorwandelen naar de grote kerk die ook deze middag open is voor publiek en kunt u het bijzondere interieur bekijken van deze kerk. In deze kerk kunt u de prachtige aquarellen van Riet Abcouwer bewonderen.

De Kunstenaars van de Herengracht maken er elke laatste zondag van de maand weer een leerzame en prikkelende open dag van, en verwelkomen het publiek dan ook van harte op deze zondag.

Kun je deze zondag niet? Kijk dan op onze website www.kunstenaarsalmelo.nl en/ of volg (en Like) ons op Facebook op: kunstenaars.

 

Verder zijn deze middag open de Galerie van Karst Kroeskamp en Winny Lenderink. Oranjestraat 16.

En Kunsthal Hof 88 met het Museum de Fundatie te Gast.


30 juni open ateliers en gratis wijnproeverij

Iedere maand is er een extra activiteit, georganiseerd en bekostigd door de deelnemende kunstenaars. Soms spontaan aangeboden door muzikanten of gesponsord door bedrijven.

Een leuke samenwerking, die er voor zorgt dat er steeds iets nieuws te beleven valt aan de Herengracht en zorgt voor een leuke verbinding met de binnenstad van Almelo.

Alle activiteiten staan vermeld op deze website.

Leuke aanvullingen en tips zijn zeer welkom!

 

Deze maand: WIJNPROEVERIJ

Er is een gratis wijnproeverij, gesponsord door wijngaard Hof van Twente. De wijngaard behoort met 5,5 hectare grond tot één van de grootste wijngaarden van Nederland. Voor de productie van de rode-, witte- en roséwijnen worden druiven verbouwd die goed gedijen in het noordelijke klimaat. Op het erf van de familie Visscher worden de druiven verwerkt tot de Twentewijnen.

Zondag kunnen een aantal van deze wijnen geproefd en gekocht worden aan de Herengracht.

 

GASTKUNST

In de galerie op Herengracht nr. 20 zijn, naast beelden van Frieda, schilderijen te zien van gastexposant Els Kruse. Els is zelf aanwezig om over haar werk te vertellen. Alle werken zijn te koop.

Truus Landman is gast-exposant in het atelier van Rob Koenders. Hier zijn een aantal van haar schilderijen te bewonderen. Ook Truus is deze middag zelf aanwezig.

In het atelier van Elsa tonen de cursisten van de Wintercursus Vrij Schilderen hier hun werkstukken van het afgelopen seizoen.

 

OOK GEOPEND

Kunsthal Hof88, Elisabethhof 6.

Atelier Orange, Oranjestraat 16.

Galerie Tolg’Art in Wierden.

TIP In de Grote Kerk is een expositie te bezichtigen met schilderijen van Riet Abcouwer.

 


Op 26-05 gaat de Herengracht te Almelo weer ‘’los”!

Pretty Polly
Pretty Polly

Op deze zondagmiddag, tevens koopzondag, is er veel te beleven in en rond de kunststraat!

Je bent welkom in de ateliers om te genieten van diverse kunstvormen, waarover de kunstenaars veel kunnen vertellen.

 

Rob Koenders nr. 6-8, schilderen, fotografie.

Gastkunstenares Truus Landman exposeert hier haar schilderijen.

Frieda Waanders nr. 18-20, beeldhouwen.

In de galerie op nr. 20 zijn schilderijen te zien van gastkunstenares Els Kruse in combinatie met beelden en cadeau- objecten van Frieda.

Hilly Lucassen nr. 22, ontwerpen.

Elsa Snijder nr.24, fotografie, schilderen, poëtische teksten.

Cursisten van de Wintercursus Vrij Schilderen tonen hier hun werkstukken van het afgelopen seizoen.

 

De band Pretty Polly verzorgt een muzikaal optreden aan de Herengracht. Deze akoestische band uit Overijssel, bestaand uit Onno Verschuur, Jaap van der Molen en Harry ter Avest, heeft een voorliefde voor traditionals, een mix van country, blues, gospel en folk.  

 

De Herengracht maakt op deze middag tevens deel uit van het Twentse Lente Festival 2019, waarvan ‘ Kunst in het Park’, op deze zondag van 12u tot 17u onderdeel is. Kunstenaars tonen en verkopen hun werk. De marktkramen staan opgesteld vanaf het Schouwburgplein (Theaterhotel), door het Kolkje, richting Grote Kerk, tot aan de Herengracht.

 

In de Grote Kerk is tevens een expositie te bewonderen met kunst van Riet Abcouwer.

Tevens zijn geopend:

Kunsthal Hof 88 (Elisabethhof 6)

Atelier Orange (Oranjestraat 16)

Galerie TolgÁrt, Wierdenzondagmiddag 28 april, bierproeverij tijdens open ateliers en gastkunst!

Onze Eva. Bekend van proeflokaal België, komt op deze zondag een heuse bierproeverij verzorgen bij het atelier van Rob Koenders, Herengracht nr. 6.
Er worden drie soorten bieren geserveerd die u dan kunt proeven, onder de professionele en bijzondere uitleg van Eva.
Er zijn 3 rondes.
1 om 14.30 uur
2 om 15.30 uur
3 om 16.30 uur
Kosten, 5 euro. 
Kom op tijd want vol = vol.
Deze bieren kunt u nuttigen terwijl u  luistert naar gratis oorstrelende muziek.

Binnen in het atelier van Rob Koenders kunt u zijn laatste vorderingen bekijken die hij afgelopen maand heeft gemaakt, Rob zal hierover het een en ander vertellen en uitleggen. 
Ook liggen er mappen met kleiner werk klaar waaruit u bv. een leuk verjaardagskado kun uitzoeken.

In het atelier van Elsa Snijder zijn schilderijen, teksten en kunstfotos te zien.
Bij Hilly Lucassen haar nieuwste ontwerpen en bij Frieda Waanders  zijn de laatste vorderingen van  haar beeldhouwwerken te bewonderen. Ze vertellen u er graag meer over.  

In de galerie op nr. 20 is gastkunstenaar Aschwin Huiskes aanwezig om zijn geëxposeerde ‘urban art’ werken toe te lichten. Ze vormen een verrassende combinatie met de beelden van Frieda Waanders. Alle werken zijn te koop, alsmede unieke cadeau artikelen.

Tijdens de ateliers bezoeken wordt een culinaire hap verzorgd door Johan, in de vorm van overheerlijke frikandellen en krokante chips.

Kortom op de mooiste plek van Almelo staan onze atelierdeuren open. dit wilt u niet missen. 
Tot zondag 28 april.


Zondag 31 maart OPEN ATELIERS, speksteen bewerken en schetswedstrijd

Extra activiteiten zondagmiddag:
* Een hanger van speksteen maken
 bij Frieda in het atelier op nr. 18.
Een ruw stukje speksteen bewerken tot een zelfgemaakt sieraad.
Kosten zijn 5 euro en daarvoor zijn alle materialen incl. een leren vetertje beschikbaar,
maar VOL=VOL.

* Meedoen aan de schetswedstrijd (gratis) Inspiratie tocht ateliers Herengracht.
Alle bezoekers worden uitgedaagd om zich te laten inspireren bij Frieda, Elsa of Rob om in een van deze ateliers een tekening schets te maken van wat je het meest inspireert .
De winnaar mag dan met een kunstenaar naar keuze zijn of haar inspiratieschets uitvoeren.

* Daarnaast is er deze keer gastkunst te bewonderen van Aschwin Huiskes met Urban Art in de galerie op nr. 20, samen met beelden van Frieda. Aschwin zal zelf ook aanwezig zijn om zijn werk eventueel toe te lichten.

Download
Basis voor de schets.
tek.jpg
JPG Image 119.6 KB

* Korte film 'BROODNODIG'
Afgelopen maanden is Lieuwe Greidanus in de  omgeving Grote Kerk, Graveallee bezig geweest met het maken van zijn korte film BROODNODIG.
Ook werd de Herengracht in deze film opgenomen en kunstenaar Rob Koenders gevraagd een mini rol in deze film te spelen naast een aantal leden van Servus.
Deze 5 minuten durende film zal zondag 31 maart doorlopend getoond worden in ons mini bioscoopje op Herengracht nr 24. Filmmaker Lieuwe Greidanus zal zelf ook aanwezig zijn om zijn film desgewenst toe te lichten.


Open ateliers, tekenwedstrijd en live muziek op zondag 24 februari

Extra activiteit: tekenwedstrijd!


Zoals altijd, wordt er op deze middag een extra activiteit aangeboden, zodat er een leuke, culturele mix ontstaat! Extra activiteit deze middag: Tekenwedstrijd… alle bezoekers worden uitgedaagd om zich te laten inspireren bij Frieda, Elsa Hilly of Rob om in één van deze ateliers een tekening/schets te aken van wat je het meest inspireert. Schetsmateriaal is aanwezig. De basisschets is hieronder ook te downloaden.  Uitprinten en thuis alvast aan de slag mag ook. De winnaar mag dan met een deelnemende kunstenaar naar keuze zijn of haar inspiratieschets uitvoeren. 

 

Gastkunst:


In de galerie op nr. 20 is deze maand gastkunstenaar Edwin Faas aanwezig. Hier zijn z’n foto’s tentoongesteld in combinatie met sculpturen van Frieda.
De moeite van een kijkje waard!

 

In het atelier van Hilly is Gera Hultink uit Almelo te gast met haar textiel, schilderingen, pastelwerk en collages. 

Ze probeert met haar werk, de lagen van het leven, de tragiek die daarin schuilt. Aarde en mensen, kwetsbaarheid en kracht uit te drukken. Ze is zelf aanwezig om over haar werk te vertellen.

 

Live muziek:


Zondagmiddag speelt Nine Gehring (10 jaar)  op haar gitaar. Ze heeft al twee jaar les en ze komt op 24 februari een aantal nummers spelen aan de Herengracht, in de stijl van Tango di Mango.

Iedereen is van harte welkom!

 

Ook geopend zijn:
Kunsthal Hof88 (Elisabethhof 6)
Atelier Orange (Oranjestraat 16)
Galerie Tolg’Art Wierden


De kunstenaars aan de Herengracht te Almelo starten goed in 2019!

Rob Koenders , schilderen en fotografie, nr. 6 en 8, Frieda Waanders, beeldhouwen in natuursteen en brons, nr.18 en 20, Hilly Lucassen, ontwerpen, nr. 22, Elsa Snijder, schilderen, fotografie en teksten, nr. 24, openen gewoontegetrouw hun atelier voor het publiek, op zondag 27-01, tussen 14u en 17u. Aansluitend bij de koopzondag, de laatste zondagmiddag  van de maand. Loop gerust binnen en geniet van zeer gevarieerde kunst in de ateliers!  De kunstenaars vertellen u  graag meer over hun werk.

Extra activiteiten op deze middag:

Tijn Molenveld (10 jaar) komt trompetspelen. Hij heeft al 1,5 jaar les en speelt deze middag een paar liedjes aan de Herengracht, mét een hoge hoed voor een donatie.

Schilderen bij een houtvuur!

Geef kleur aan het nieuw jaar en kom gezellig schilderen bij een houtvuur in het atelier van Elsa Herengracht nr. 24. Alle materialen zijn aanwezig. Kosten € 5,00 p.p.

Gastexposant Edwin Faas toont deze maand zijn fotografie in de galerie op nr. 20.

 

Ook geopend zijn: Kunsthal Hof88 (Elisabethhof 6) Atelier Orange (Oranjestraat 16) Galerie Tolg’Art Wierden

Winnaars 2 mooiste en 2 origineelste digitale inzending Herengracht!

Zondag 16 december open tijdens de Doelen Kerstmarkt !

 Met presentatie en uitslag fotowedstrijd Herengracht.

Zondag 25 november weer open ateliers aan de Herengracht

Dus even shoppen tijdens de koopzondag? Kom dan ook naar de Herengracht om een kijkje te nemen in de ateliers van Rob Koenders, Frieda Waanders, Hilly Lucassen en Elsa Snijder.
Wat valt er te zien? Schilderijen, marmeren beelden, kunstige ontwerpen, foto’s en teksten. Leuke kunst-cadeaus, maar natuurlijk ook werk in uitvoering. De kunstenaars vertellen u er zelf graag meer over! Deze keer is Teuntje Deuntje er met gezellige sinterklaasliedjes op haar accordeon.

 

PRIJSVRAAG

Wie maakt de mooiste en/ of origineelste digitale afbeelding met als thema Herengracht.
Alles mag: foto (bewerkt of onbewerkt ) tekening, schilderij, knip en plak werk. (Wel digitaal insturen) Wie maakt de mooiste en/ of origineelste digitale afbeelding met als thema Herengracht.
De inzendingen zullen op 16 december tijdens de kerst kunstmarkt worden getoond als digitale tentoonstelling in de bioscoop van Elsa Snijder. Herengracht 24.
Er zijn 4 prijzen: 2 voor de mooiste inzending en 2 voor de origineelste inzending.
De prijzen bestaan uit werk van Frieda, Elsa, Hilly en Rob en zijn te zien in de etalages in de Herengracht. De winaars worden na 16 december bekend gemaakt.
Stuur je inzending voor 15 december in via de volgende webpagina: www.kunstenaarsalmelo.nl/prijsvraag.
De inzendingen zullen op 16 december tijdens de kerst kunstmarkt worden getoond als digitale tentoonstelling in de mini-bioscoop van Elsa Snijder. Herengracht 24.

 

Zondag 16 december zijn de ateliers dus ook geopend tijdens de Doelenkerstmarkt!
Dat is tevens de laatste keer in 2018. Er is dan naast de digitale presentatie van de prijsvraag inzendingen, ook gastkunst te bewonderen van Edwin Faas.
Meer informatie op www.kunstenaarsalmelo.nl
OOK GEOPEND
Kunsthal Hof88, Elisabethhof 6.
Atelier Orange, Oranjestraat 16.
Galerie Tolg’Art in Wierden.


De kunstateliers zijn wederom geopend op zondag 28-10, van 14u tot 17u

U bent welkom in de ateliers van
Rob Koenders: nr. 6 – 8, tekenen, schilderen, fotografie. Rob presenteert deze middag zijn nieuwe Koenders Kunst Kalender 2019. Deze ligt dan ter inzage en kan besteld worden. Alleen op deze zondag mag je hiervoor het eerste kunstwerk uitzoeken!


Workshop: Alle bezoekers worden door Rob uitgedaagd om een kunstwerk te maken op A4 – formaat, onder het motto: ’O, dat kan ik ook wel!’ Materiaal is aanwezig. De workshop is gratis, er staat wel een vrije gift- pot.


Frieda Waanders: nr. 18 – 20, beeldhouwen. Frieda showt onder andere een ruime collectie sculpturen. Tevens exposeert gastkunstenaar Kees Visser hier zijn verrassende schilderijen met een surrealistische switch.
Hilly Lucassen: nr. 22, ontwerpen van bijzondere kleding en woninginrichting-design.
Elsa Snijder: nr. 24, fotografie, schilderen, poëzie. Zij toont naast schilderijen een aantal niet-alledaagse, verstilde pinholefoto’s. Gastkunstenares Inge Witvers exposeert met fraaie kunstwerken in verschillende textieltechnieken.

De volgende galerieën en ateliers zijn ook geopend:
Kunsthal Hof 88, Elisabethof 6,
Atelier Orange, Oranjestraat 16,
Galerie Tolg’Art in Wierden.

Wij doen mee met de jaarlijkse atelierroute 22 en 23 september!

Op 22 en 23 september a.s. is de jaarlijkse Atelierroute in Almelo. Ook onze ateliers zijn dit weekend geopend!
I.P.V. DE LAATSTE ZONDAG VAN DE MAAND!  Dus zondag 30 september geen open ateliers aan de Herengracht.
Er staat een leuk evenement op ons programma!

Op zondagmiddag 23-09-2018 geven beeldend kunstenares Elsa Snijder en danser/yoga-lerares Tess Lucassen de originele workshop ‘Schilderen in Beweging’   Genieten van en meedoen aan yoga flow! Of met kwast en verf je eigen vertaling van beweging en muziek vastleggen op het schildersdoek!   Aan jou de keus!              
Er zijn twee rondes.   De eerste gaat om 14 u van start! De tweede om 15.30u.
Ronde 1, om 14u: yoga flow of schilderen. 7,00 euro.
Ronde 2, om 15.30u: yoga flow of schilderen. 7,00 euro.
Kun je niet kiezen en wil je van beide walletjes snoepen?!   Dan kun je twee rondes meedoen voor 10,00 euro.
Maximaal aantal deelnemers per ronde: acht personen.
Aanmelden kan via info.yogabird@gmail.com  of easnijder@gmail.com
Meer info op www.yogabird.tesslucassen.nl  en www.elsasnijder.com

Tip voor bij de yoga: geschikte, warme kleding en neem een dekentje mee voor de eindontspanning.
Voor het schilderen zijn alle materialen aanwezig.

 

26 augustus: De zomer gaat door in kunststraat de Herengracht in Almelo!

De kunstenaars openen op zondagmiddag 26-08 wederom hun deuren tussen 14u en 17u, aansluitend bij de koopzondag. Iedereen kan een kijkje nemen in de ateliers van :

Rob koenders, schilderen en fotografie, op nr. 6 en 8.
Frieda Waanders, beeldhouwen, op nr. 18-20. Ook gastkunstenaar Martijn Mur exposeert hier zijn industriële foto’s.
Hilly Lucassen, ontwerper, op nr. 22.
Elsa Snijder, schilderen, fotografie en poëzie, op nr. 24.
Paul op de Weegh met PaPe Paul Percussie verzorgt met enkele medemuzikanten een exotisch optreden met o.a. de djembé. Bezoekers mogen tevens gratis meedoen met een djembé-les! Dat wordt genieten!
Kijk ook eens op www.paulpercussie.nl

 

Ook geopend:
Kunsthal Hof 88, Elisabethof 6.
Atelier Orange, Oranjestraat 16
Galerie TolgÁrt Wierden

 


Gezellig live schilderen aan de Herengracht op 29 juli door leden van de Peinturisten.

Open ateliers, mini bioscoop, en live muziek  op 29 juli

Deze terugkerende open ateliermiddag is inmiddels een begrip geworden!! Ook in de zomer gaan we door!! 


Gastkunst:

In de galerie op nr. 20 is deze maand gastkunstenaar Martijn Mur aanwezig. Hier zijn z’n industriële foto’s tentoongesteld in combinatie met sculpturen van Frieda. De moeite van een kijkje waard!

Extra activiteit:

Zoals altijd, wordt er op deze middag een extra activiteit aangeboden, zodat er een leuke, culturele mix ontstaat! Extra activiteit deze middag: Op Herengracht 24 is een ‘bioscoop in zakformaat’ ingericht, waar een doorlopende presentatie te zien is van Foto’s in combinatie met Teksten, door Elsa Snijder.

Live muziek:

Zondagmiddag is er live muziek van Ramblin Martin
Ramblin Martin is een solo-artiest uit Almelo en maakt vooral muziek in de genres Americana, Rock & Folk.

Iedereen is van harte welkom in dit mooie, Almelose kunststraatje!!

 

Ook geopend zijn:

Kunsthal Hof88 (Elisabethhof 6)

Atelier Orange (Oranjestraat 16)

Galerie Tolg’Art Wierden

 

Ramblin Martin24 juni: workshop, gastkunst en Arnaldo Lopez live op gitaar!

Heb je je altijd al willen laten inspireren of wil jij zelf  een inspiratiebron zijn?!                                                
Laat je dan op zondagmiddag 24 juni verleiden tot het brengen van een bezoek aan de Herengracht te Almelo voor een gezellige middag in de sfeer  van kunst en muziek!  Je bent van 14u tot 17u welkom in de werkruimtes van de kunstenaars:

Gastkunstenaar Dennis Zanoni  zal in het atelier van Rob ‘live’ tekenen en krassen op grote vellen , onder de werktitel: “Het kan nog gekker!”.
In de galerie op nr. 20 exposeert deze maand gastkunstenaar Johan Martinus met zijn schilderijen.
Tevens treedt Arnaldo Lopez op met zijn befaamde gitaarmuziek!


Op nr. 24 geeft Elsa Snijder , begeleid door Arnaldo’s gitaarimprovisaties, een doorlopende schilderworkshop voor alle leeftijden: “Schilderen met muziek!’’  Start om 14u en je kunt ook op een ander moment van de middag ‘’instappen’’.  Gelegenheidsprijs: 5,00 euro.

 

Ook geopend:
Kunsthal  Hof 88, Elisabethhof 6.
Atelier Orange, Oranjestraat 16.
Galerie Tolg’Art Wierden

 


27 mei open ateliers, kinderworkshop en gastkunst aan de Herengracht.

Tijdens het Twentse Lentefestival op zondag 27 mei met o.a. ‘Kunst in het Park’ zijn ook de ateliers aan de Herengracht weer geopend van 14.00 – 17.00 uur.
Als gastkunstenaars zijn aanwezig:
Annie Kremer met haar schilderijen in gemengde technieken in de galerie op nr. 20. 
Renate la Faille met schilderijen in het atelier van Hilly op nr. 22.

KINDERWORKSHOP onder begeleiding van Martine Evenhuis.

Tussen 14:00 en 17:00 kun je komen knutselen aan de Herengracht.
Als inspiratie wordt de omgeving, Gravenallee, huize Almelo gebruikt. Met verschillende technieken en materialen maak je een schilderij in een doos.
Het is voor kinderen vanaf twee jaar. (Onder de 6 jaar met begeleiding).
Aanmelden is niet nodig, je kan op elk moment meedoen. Echter wil je zeker zijn van een plekje, meld je aan via www.kijkdoe.nl of bel Martine Evenhuis 0640742513 Je kan kiezen om 14:00 of om 15:30. Kosten zijn 7,- per kind.

De ‘Happy Food Chicks’ zijn aanwezig met overheerlijke vers gemaakte Roti.

 

Ook de volgende kunstlocaties zijn deze middag open:

Kunsthal Hof88, Elisabethhof 6 met een nieuwe tentoonstelling.
Atelier Orange, Oranjestraat 16.

Doelen kunstgalerie/atelier, Doelenstraat 30.

Galerie Tolg'Art in Wierden

 


Zondag 29 april open ateliers Herengracht in Franse sferen!

 

 

 

Zondag 29 april zijn de ateliers aan de Herengracht weer geopend met:

 

 

MUZIEK & WIJNPROEVERIJ
Er is live muziek van de Almelose straatmuzikante Teunie Lammens, met artiestennaam Teuntje Deuntje.  Ze speelt deze middag Franse chansons op haar accordeon.
Er is een wijnproeverij, gesponsord door wijngaard Hof van Twente en diverse Franse lekkernijen bij de deelnemende kunstenaars.

 

 

 

GASTEXPOSANTEN

 

 

Annie Kremer

 

Deze maand is Annie Kremer als gast-exposant aanwezig in de galerie op Herengracht nr. 20, waar haar  schilderijen  te zien en te koop zijn.

 

Acrylverf op doek en gemengde technieken.

 

Inspiratie en thema’s:
andere culturen
eenvoud en stilte
evenwicht
woestijn en stenen

 

 

Gera Hultink

 

Gera Hultink is gast-exposant in het atelier van Elsa Snijder.

Haar fascinatie voor kunst komt voort uit liefde voor het leven en alle tragiek , die daarin schuilt.

Begin en einde, de gelaagdheid van alles, de kwetsaarheid en de kracht. De technieken waar ze gebruik van maakt zijn o.a.  collage , schilderen, weven en andere textiel technieken.

 

Ook de volgende kunstlocaties zijn deze middag open:

Kunsthal Hof88, Elisabethhof 6 met een nieuwe tentoonstelling.
Atelier Orange, Oranjestraat 16.

Galerie Tolg'Art in Wierden

 


Kunstig gerookte paling en open ateliers aan de Herengracht

Zondag 25 maart is het weer zover!
De ateliers aan de Herengracht zijn open en er wordt op onovertroffen wijze ambachtelijk paling gerookt door Arnaldo Lopez. Wees er op tijd bij, want op=op! 
Dus even shoppen tijdens de koopzondag? Kom dan ook naar de Herengracht om een kijkje te nemen in de ateliers van Rob Koenders, Frieda Waanders, Hilly Lucassen en Elsa Snijder.
Wat valt er te zien? Schilderijen, marmeren beelden, kunstige ontwerpen, foto’s en teksten. Leuke kunst-cadeaus, maar natuurlijk ook werk in uitvoering. De kunstenaars vertellen u er zelf graag meer over!
Het palingroken wordt muzikaal ondersteund met passende Volendamse Palingsound.
Het wordt weer gezellig aan de Herengracht! Zondag 25 maart van 14.00-17.00 uur – Welkom

En er is deze middag meer kunst te zien in Almelo! Ook geopend is Kunsthal Hof88 (Elisabethhof 6) met een mooie groepsexpositie en Atelier Orange (Oranjestraat 16) met schilderijen van de Almelose kunstenaars Winny Lenderink en Karst Kroeskamp. Daarnaast is er een veiling van modeltekeningen in de Javatoren vanaf 15.00 uur. Opbrengst gaat naar ROPARUN.


Zondag 25-2 aan de Herengracht ‘schilderen met muziek’

Zo omschrijft de Almelose muzikant ‘Ranjazonderrietje’ zijn elektronische muziek. Te zien en te horen a.s. zondag aan de Herengracht van 14.00-17.00 uur.

 

Hoe gaat dat nu.. hakken in marmer? Altijd al benieuwd geweest? Kom het eens uitproberen bij Frieda. Hak in een groot brok marmer en maak kennis met de speciale gereedschappen. In het atelier is ook haar nieuwste beeld ‘Muze’ vanaf zondag te bewonderen. Schilderijen en gemengde technieken bij Rob, ontwerpstudio bij Hilly en natuurlijk foto’s, schilderijen en teksten bij Elsa.


Met deze maand een prijsvraag: bezoek de 4 ateliers, ontdek de letters, combineer en raad het woord!
Kortom, zondag tijdens de koopzondag in ieder geval even langs de Herengracht!!

 


Bioscoop in zakformaat - zondag 28 januari

Zondag 28 januari zijn onze ateliers weer geopend.

 

Extra activiteit op deze middag:
Op Herengracht 24 is een ‘bioscoop in zakformaat’ ingericht, waar een doorlopende presentatie te zien is van Foto’s in combinatie met Teksten, door Elsa Snijder.

 

WELKOM


Ook wij zijn open tijdens de DoelenKerstMarkt

Op zondag 17 december van 12.00 tot 18.00 uur zijn onze ateliers geopend. Loop een sfeervol rondje langs de Herengracht!

Lees meer op www.doelenkerstmarkt.nl

 

Winnaars van onze 'win en geef actie'

Uit de vele leuke, mooie en bijzondere inzendingen van onze win-en-geef actie zijn de volgende winnaars gekomen:

Schilderij van Rob Koenders is gewonnen door Ben Kamphuis 

Edelsteen-object van Frieda Waanders is gewonnen door Hilda Lucassen...
Dienblad met glazen van Hilly Lucassen is gewonnen door Ineke Kuyt
Foto in lijst van Elsa Snijder is gewonnen door Martin Westerink

Alle winnaars gefeliciteerd en veel plezier met geven!

 Zondag 26 november paling en makreel roken door Arnaldo Lopez

Deze open atelier dag is Arnaldo Lopez onze gast. We zijn blij dat hij opnieuw paling komt roken aan de Herengracht. 

De vorige keer waren ze overheerlijk en snel uitverkocht, dus kom op tijd!

Ook is er gastkunst te bewonderen van Greet van Witsenburg.  Ze is zelf aanwezig in het atelier van Elsa Snijder (nr. 24) om er meer over te vertellen.29 oktober open ateliers met een Halloween tintje

Zondag 29 oktober,

Halloween weekend in Almelo.
Kom een kunstwerk maken van een pompoen en verras jezelf!

Wij zijn open van 14.00 tot 17.00 uur.Open Atelier weekend Almelo 23 en 24 september

 

Tijdens het jaarlijkse open atelierweekend zijn onze ateliers op zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie en alle deelnemers op www.openateliersalmelo.nl

 


Zondag 27 augustus  14.00 tot 17.00 uur

Lotta Rasva
Lotta Rasva

Ook in de vakantiemaanden zijn de ateliers aan de Herengracht geopend tijdens de koopzondag.
Een domper was de recente inbraak bij één van de ateliers, maar de betreffende kunstenaars; Rob Koenders(nr.6), Frieda Waanders (nr.18), Hilly Lucassen (nr. 22) en Elsa Snijder (nr. 24) laten zich niet uit het veld slaan en stellen hun ateliers gewoon weer open op 27 augustus.

 

 

Deze keer is er gastkunst te bewonderen van de Almelose kunstenares Truus Landman. Ze is zelf deze middag ook aanwezig op nr. 24 en presenteert daar een aantal van haar schilderijen.

 

 

 

Daarnaast zijn er optredens van Lotta Rasva.  Lotta is een singer-songwriter uit Almelo. Ze schrijft over veel verschillende onderwerpen en probeert daarbij clichés te vermijden. Door middel van zang en gitaar deelt ze haar gedachtes over stomme problemen, gedoe in de liefde en dingen die ze gewoon heel leuk vindt. Ze sleepte meerdere prijzen van talentenjachten binnen.